maanantai 30. joulukuuta 2013

Keittiöremontti, osa 2


Lähtötilanne, vanhaa astiakaappia ei ole vielä irroitettu.

Keittiöremontin jännittävin osa (tulevaa sisustusta ajatellen) oli vanhojen seinämateriaalien purkaminen. Oli jo selvää, että vanhoja lautalattioita ei huoneessa ole, joten hirsiseinän kunto pelotti. Lauantaina ennen lähtöä aloitimme homman varovasti oven vasemmalta puolelta. Maalatun tapettikerroksen alta paljastui helposti levy (insuliittilevy eli huokolevy), jonka jälkeen esiin tuli epämääräisiä lautoja ja vihdoin hirsi! Jätimme varsinaisen seinän purku-urakan suosiolla toiselle remonttipäivälle, takana oli jo pitkä remonttipäivä.

Tilanne ensimmäisen remonttipäivän jälkeen. Oikealla näkyvät vaaleammat alueet ovat astiakaapin ja laattalevyn takana ollutta tapettia, joka myöhemmin maalattu - hmm... aurinkoisen keltaiseksi.
Toisena remonttipäivänä jatkoimme seinän purkamista ja varsinaiset rakennelmat sieltä paljastuikin. Yksi oven päällä olevista hirsistä oli sen verran muita hirsiä ulompana ja seinä muutenkin epätasainen, että hirsien päälle oli rakennettu melkoinen koolaus. Tämän päällä oli insuliittilevy ja maalattu tapetti. Pehmeän insuliittilevyn poistaminen oli helpompaa verrattuna tiukkaan naulattuihin laudan palasiin, joita oli ristiin rastiin, parhaimmassa tapauksessa viisi lautaa päällekkäin.

Seinän koolaukset näkyvissä. Kokoelma jämälautoja ja alla tapettikerrostumia.
Koolausten alla oli vielä historiallinen kerros tapetteja - laskujemme mukaan viisi eri kerrosta. Vanhojen tapettien alla on joskus ollut sanomalehtiä, niistä oli pieniä palasia jäljellä naulojen alla, mutta ne on jossain vaiheessa poistettu.

Tapetinrepijä työn touhussa
Valokuvaaja purki seinää apunaan tapetinrepijä, joka myös hioi ja maalasi edellisenä päivänä harmaita hiuksia aiheuttanutta puusohvaa. Emäntä puolestaan irrotti noin triljoona naulaa seinästä puretuista laudoista ja kantoi huokolevy-tapetti-jätesäkkejä sekä lautoja liiteriin. Lopputuloksena oli kaunis, hyvin tumma hirsiseinä, joka on tarkoitus jättää esiin. Ylimääräisten koolausten poistamisen jälkeen tilaa tuli lisää myös n. 7-10 cm.

Lopputulos. Oven oikealla puolella olevat sähköjohdot, pistokkeet ja katkaisimet teettivät ylimääräistä työtä, sillä niiden taakse jätettiin levyt ja laudat kunnes sähkömies tulee paikalle niitä siirtämään.
Tilkkeenä seinässä oli oven vasemmalla puolella sammalta ja oikealla puolella rivettä, pieniä palasia villaa, kankaan palasia ja muuta jännittävää.

Remontti jatkunee keittiöstä, josta myös vastakkainen seinä on tarkoitus purkaa hirrelle. Tämän lisäksi naulat ja muut roippeet poistetaan hirsiseinästä, epäsiistejä tilkkeitä poistetaan ja hirttä kokeillaan pestä varovasti juuriharjalla ja mäntysuopaliuoksella. Hirsiväleihin myös lisätään lopuksi uutta pellavarivettä. Ikkunaseinästä poistetaan ainoastaan keltainen tapetti ja insuliittilevy jätetään paikoilleen. Pientä googlettelua on jo tehty sen suhteen, mikä olisi helpoin tapa saada insuliittilevyn päälle uutta siistiä pintaa. Yhdeksi vaihtoehdoksi on nousemassa liisteröimällä kiinnitetty makulatuuripaperi tai sanomalehti, jonka voi sitten maalata. Ilmeisesti liisteriä saa käyttää huolella ja tuota levyä esiliisteröidä, sen verran huokoisesta materiaalista on kyse. Vinkkejä otetaan vastaan insuliittilevyn pintakäsittelyn suhteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti