keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Alapohjan haasteet multapenkkaperustuksissa

Vieläkään ei ole selvyyttä, miten keittiön alapohja tulee lopuksi rakentumaan. Neuvoja olen saanut yhtä monta kuin neuvojia on ollut. Rossipohjaksi vanhaa multapenkkaperustusta ei muuteta, se on tiedossa. Jonkun mielestä alapohjaan pitäisi laittaa lecasoraa ja styroksia, toisen mielestä multapenkkaperustuksen kanssa ei voi laittaa mitään eristettä. Selluvilla voisi toimia erään neuvojan mukaan jos kosteuden nouseminen pystytään varmasti estämään, toisaalta Finnfoamia on myös suositeltu homehtumattomana vaihtoehtona.

Yksi vaihtoehto olisi (alhaalta ylös lueteltuna): pieni ilmatila, ilmansulkupaperi, selluvilla, ilmansulkupaperi, puulattia.

Toinen vaihtoehto (alhaalta ylös lueteltuna): pieni ilmatila, finnfoam, ilmansulkupaperi, puulattia.

Selluvilla olisi hengittävä, vanhaan taloon sopiva materiaali. Mutta selluvilla on turvallinen vaihtoehto vain jos maasta ei satavarmasti nouse yhtään kosteutta. Jos selluvillaa ei asennusvaiheessa laiteta tarpeeksi reilusti ja se pääsee ajan myötä painumaan, tekee väliin muodostuva ilmarako lattioista kylmät.

Finnfoam puolestaan on tiivis materiaali, mutta noin 5-10 cm paksuisena eristeenä se päästäisi edelleen hieman kuivattavaa lämpöä lattian läpi. Finnfoamissa eivät hiiret rakentelisi pesiään, mutta olisivatko puuosat vaarassa? Mistä sitä sitten tietää, onko ilmanvaihto tarpeeksi suurta.

Tuvasta ei edes yritetä tehdä talviasuttavaa lämmintä taloa, mutta täysin eristeetön alapohja tuntuu hyvin vieraalta ajatukselta. Huomenna menen käymään pitkästä aikaa työmaalla. Vien rakennusmateriaaleja paikan päälle ja tarkastelen hieman alapohjaa aikaisempaa tarkemmin. Samalla voin fiilistellä keittiön sisustussuunnitelmia.

Posti toi eilen Tapettitalosta tilaamiani paperitapettien näytepaloja. Olin viestinyt hieman epäselvästi, joten laittoivat varmuuden vuoksi myös mustavalkoisen version lumikidetapetista. Tarkoituksena oli tilata vain vaalean version näytepala. Kahden kärki tapettivaihtoehdoissa ovat tällä hetkellä Lumikide- ja Paratiisi-tapetit, molemmat ovat taiteilija Ritva Kronlundin kädenjälkiä. Keittiön ikkunaseinähän on tarkoitus tapetoida, muut seinät jäävät hirrelle.

Tapettitalon mallipaloja. Ylhäällä Lumikiteen kaksi eri väriversiota, alareunassa Paratiisi.
Matkahuolto toi puolestaan Smartiasta tilaamani ilmansulkupaperit ja remonttipahvit, tänään myös Netraudan paketti (patteri keittiöön) olisi ollut noudettavissa. Kävin kiireellä hakemassa Bauhausista ilmansulkuteippiä ja samassa hässäkässä postipaketti unohtui noutaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti