sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Kattoremontti lähenee

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty. Puoliksi suunniteltu, hyvin tehty?

Kattoremontti lähenee ja suunnitelmat etenevät pienin askelin. Hankinnat ovat vasta alkutekijöissään ja projektin suuruus hieman kauhistuttaa. Alusta asti selkeää on ollut vain kattomateriaali, musta huopa. Myös tiili- ja peltikattovaihtoehtoja on yritetty esittää, mutta koen huopakaton olevan ainoa oikea mahdollisuus tähän tupaan.



Toinen pitkällisten pähkäilyjen jälkeen tehty valinta on tehdä uudelle katolle pohja raakapontista. Se on nyt tilattu ja puumateriaalin pitäisi saapua loppuviikosta.
Vaihtoehtoja pohjamateriaalille olivat vanerilevy (nopeampi asentaa, mutta tuplasti kalliimpi) ja raakalauta (ilmainen onnenkantamoisen johdosta, mutta elämisen riskin ja vaihtelevan laadun takia hylätty). Vanhan katon päälle uuden rakentaminen ei ole tässä tapauksessa mahdollista.

Raakapontin päälle tulee ehkä aluskermi. Asia päättämättä. Kattovalmistajat tottakai sitä suosittelevat, eihän huopakattoa voi rakentaa ilman aluskermiä. Sen sijaan moni rakentaja kokee aluskermin olevan vain turhaa varmistelua ja ylimääräinen kuluerä.

Hankintalistalla on palahuovan, aluskermin ja huopanaulojen lisäksi tietenkin räystäs- ja harjalevyjä, tippapeltejä jne. Puumateriaalia saadaan sukulaisilta, joten ihan kaikkia lankkuja ei tarvitse ostaa. Kunnon rakennuspressu toivottavasti saadaan lainaan isännän työpaikalta, jolloin ei tarvitsisi tuuliarkoja kevytpeitteitä yrittää käyttää. Mutta sillä mennään, mitä on käytettävissä.

Kun materiaalit on hankittu, on tiedossa ensimmäisenä vanhan katon purku. Huopakaton alla on sitäkin iäkkäämpi pärekatto, joten luvassa on paljon huoparoskaa sekä paljon poltettavaa / kaatopaikalle vietävää puumateriaalia. Katon purkuvaiheen yhteydessä on tarkoitus muurauttaa vanha katkaistu savupiippu uudestaan, jotta joskus tulevaisuudessa kamarin puolen hormiin voi liittää tunnelmaa ja lämpöä tuovan takan.

Viikonloppuna tarkoitus jatkaa hankintoja - palaan asian edetessä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti