Olen tutkinut tuvan historiaa vain pintapuolisesti. Uteliaisuutta ja kiinnostusta olisi enemmänkin, kunhan vaan olisi aikaa! Tässä nyt ensimmäinen pieni katsaus historiaan.
Lahden kaupunginmuseon tekemän inventointilomakkeen ja muistitiedon mukaan tuvan varhaisin asukas olisi ollut teurastaja Edvard Malin (s. 1857?), joka oli Toimi Malisen isä***. Toimi Malinen asui 1980-luvulla myös Puutteenkujalla, sen loppupäässä joen puolella.
Edvard Malinista ei loputtomasti ole tietoa löytynyt verkosta, tarkempi tutkimus vaatisi käyntiä mikrofilmatuilla kirkonkirjoilla ja paikallisessa arkistossa. Tässä kuitenkin jotain jännittävää.
Ilmoitus Hämeen Sanomissa 3.4.1905 ja 5.4.105
Talo myytävänä
Paikkakunnalta poismuuton tähden myydään talo, joka sisältää: 2 asuinhuonetta ja eteisen sekä ulkohuoneita: hyvän makasiinin, tallin, saunan ja sikaläävän sekä ison liiterin ja katoksen sekä muut tarpeelliset ulkohuoneet. Talo sijaitsee Kosken kirkolla, hyvällä liikepaikalla joen rannalla, sopii parhaiten teurastajalle tai muille senlaisille liikkeen harjoittajille. Tarkempia tietoja saapi myyjältä, osoitteella:
Edvard Malin
Koski H.L
Lähde: Hämeen Sanomat, 05.04.1905, nro 39, s. 4https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/630862?page=4 Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot |
Tuvan kuvailu vastaa hyvin Koski seura ry:n verkkosivujen Kosken Kohinoiden perinneaineistosta löytynyttä kuvaa. Ilmoituksessa mainittu makasiini on sijainnut nykyisen (hajonneen) maakellarin paikalla. Kuistia ei vielä ollut, sisäänkäynti oli kadun puolelta nykyiseen keittiöön. Kuvassa näkyykin hieman sisäänkäynnin katosta tien puolella. Aikoinaan joku rakennusmies välikatolla käytyään sanoi minulle siellä näkyvän vanha oven paikka, eli tämä ei ollut minulle uutta tietoa.
Kuva: Kosken Kohinat, Kosken Hl kirkonkylä Pätiläntien (Puutteenkujan) suunnasta kuvattuna. Keskellä verkatehdas ja oikealla Appelrothin kauppa. https://www.koskenkohinat.fi/project/kosken-hl-kirkonkyla-patilantien-suunnasta/ |
Upea kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Puutteenkujan toisella puolella on ollut vain peltoa ja joen takana olevat mylly- ja verkatehdasrakennukset ovat vielä olemassa. Kuvan ajoittaminen on vaikeaa. Ennen sota-aikaa se on otettu, sillä toisessa kuva-aarteessa (palataan siihen myöhemmin) on jo kuisti ja makasiini poissa - ja se kuva on varmuudella viimeistään vuonna 1944. Arvelisin ylläolevan kuvan olevan 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Tarkempi ajoitus lienee helpointa tehdä tutkimalla myllyjen ja verkatehtaan historiaa.
Edvard Malin sai ilmeisesti tuvan myytyä heti, sillä vajaa kahta kuukautta myöhemmin, 31.5.1905 Uusimaa-lehti uutisoi
Elinkeinoilmoituksia
Teurastaja Juho Edvard Malin Kosken pitäjästä on maistraatille ilmoittanut aikovansa täällä harjoittaa lihan ynnä muitten luvallisten tavaroitten kauppaa.
Lähde: Uusimaa, 31.05.1905, nro 62, s. 2
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/771602?page=2
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/771602?page=2
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
Sama uutinen oli myös Porvoon ruotsinkielisessä lehdessä Borgåbladetissa 31.5.1905.
Näringsanmälar
Juho Edvard Malin från Koskis socken har hos magistraten anmält sig sinnad att i denna stad utöfva handel med kött och andra lofgirna varor.
Lähde: Borgåbladet, 31.05.1905, nro 42, s. 2
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/612734?page=2
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/612734?page=2
Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
Lahden kaupunginmuseon inventointiluettelossa mainittu Edvard Malinin sukulaisesta Toimi Malisesta löytyy muutama kuva Kosken Kohinoiden perinneaineistosta.
Kuva: Kosken Kohinat, Toimi ja Aili Malinen kotonaan Koskella Koppelankujalla 1979. Kuvasi Aarne Sierna. https://www.koskenkohinat.fi/project/toimi-ja-aili-malinen-1979/ |
En tiedä, asuiko Toimi Malinen myös aikoinaan tuvassa. Epäselvää on myös, oliko Edvard Malin tuvan ensimmäinen asukas? Kosken verkatehdas on perustettu jo 1857 ja Puutteenkujalla sijaitsi verkatehtaan työläisten asuntoja. Onko tupa ollut ennen Edvard Malinia verkatehtaan työläisen asuntona? Tupa on rakennettu kahdessa osassa - keittiöhuone on vanhempi ja kamari on lisätty n. 1900 tienoilla.
Myöhäisemmät vuodet
Muita tuvan asukkaita ovat olleet mm. Felix Auri, Toivo Auri, Lempi Määttönen ja Vihtori Paulus, Tyyne ja Nestori Lahtinen sekä Aune Lahtinen. Heihin palaan myöhemmin (ja otan sillä aikaa erittäin mielelläni vastaan lisätietoa kaikista kirjoituksessa mainituista henkilöistä hemasepp (at) gmail.com)!
***päivitys 29.1.2020
Saamani tiedon mukaan, Edvard Malin ei olisi Toimi Malisen isä, eli Lahden kaupunginmuseon tekemän inventointikirjaus olisikin virheellinen. Inventointi on ilmeisesti kerätty haastatteluilla, jolloin virheellistäkin tietoa pääsee helposti virallisiin dokumentteihin.
***päivitys 29.1.2020
Saamani tiedon mukaan, Edvard Malin ei olisi Toimi Malisen isä, eli Lahden kaupunginmuseon tekemän inventointikirjaus olisikin virheellinen. Inventointi on ilmeisesti kerätty haastatteluilla, jolloin virheellistäkin tietoa pääsee helposti virallisiin dokumentteihin.
Ihana tupa on teillä ja historiaan on mielenkiintoista tutustua. On mahtavaa ajatella, että näistä ikkunoista on maisemaa katsellut jo joku yli sata vuotta sitten. Mekin asumme paikalla, missä on asuttu 1650- luvulta lähtien. Historian havinaa. Kaikkea hyvää teidän projektiin. T.Aila
VastaaPoista